-
Priprema20 min
-
Kuhanje40 min
-
Broj osoba16
Sastojci
Koraci
Karamel sos: U manju šerpu dodajte 1 kašiku šećera, protresite s vremena na vrijeme i sačekajte dok se šećer ne otopi i poprimi karamel boju.
Nakon što se šećer potpuno otopi, smanjite temperaturu i dodajte maslac. Izmiješajte.
Nakon što se maslac otopi, dodajte 200 ml vrhnja za šlag i kuhajte miješajući dok sos ne dobije konzistenciju. Skinite s kola i ostavite po strani.
Kora: U zdjelu dodajte jaja i 180 g šećera. Miješajte oko 5 minuta, dok ne postane pjenasto.
Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro izmiješajte špatulom i tijesto za koru je spremno.
Pekač 28x28 cm obložite papirom za pečenje.
Izlijte tijesto i ravnomjerno ga rasporedite.
Prvo peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C, a zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta.
Nakon što se malo ohladi, izvadite koru iz pekača i skinuti papir za pečenje. Vratite koru nazad u pekač i na njemu napravite rupe uz pomoć čačkalice da bolje upije sirup od mlijeka.
Sirup od mlijeka: U zdjelu dodajte 700 ml mlijeka, šećer u prahu, 200 ml vrhnja za šlag i burbon vaniliju. Izmiješajte.
Sirup od mlijeka prelijte preko kore i sačekajte da upije sav sirup.
Šlag: U zdjelu dodajte 200 ml hladnog mlijeka i šlag pjenu. Izmiješajte.
Zatim odvojite 1-2 kašike šlaga u posebnu zdjelu i ostavite u frižider, a ostatkom ravnomjerno premažite koru.
Preko šlaga ravnomjerno prelijte ohlađenim karamel sosom.
Preko karamel sosa povući tanke linije sa šlagom koji ste odvojili, a zatim uz pomoć čačkalice napravite šare.
Ostavite kolač u frižider da se dobro ohladi. Izrežite i poslužite. Prijatno!
Trileće kolač
Sastojci
Follow The Directions
Karamel sos: U manju šerpu dodajte 1 kašiku šećera, protresite s vremena na vrijeme i sačekajte dok se šećer ne otopi i poprimi karamel boju.
Nakon što se šećer potpuno otopi, smanjite temperaturu i dodajte maslac. Izmiješajte.
Nakon što se maslac otopi, dodajte 200 ml vrhnja za šlag i kuhajte miješajući dok sos ne dobije konzistenciju. Skinite s kola i ostavite po strani.
Kora: U zdjelu dodajte jaja i 180 g šećera. Miješajte oko 5 minuta, dok ne postane pjenasto.
Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro izmiješajte špatulom i tijesto za koru je spremno.
Pekač 28x28 cm obložite papirom za pečenje.
Izlijte tijesto i ravnomjerno ga rasporedite.
Prvo peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C, a zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta.
Nakon što se malo ohladi, izvadite koru iz pekača i skinuti papir za pečenje. Vratite koru nazad u pekač i na njemu napravite rupe uz pomoć čačkalice da bolje upije sirup od mlijeka.
Sirup od mlijeka: U zdjelu dodajte 700 ml mlijeka, šećer u prahu, 200 ml vrhnja za šlag i burbon vaniliju. Izmiješajte.
Sirup od mlijeka prelijte preko kore i sačekajte da upije sav sirup.
Šlag: U zdjelu dodajte 200 ml hladnog mlijeka i šlag pjenu. Izmiješajte.
Zatim odvojite 1-2 kašike šlaga u posebnu zdjelu i ostavite u frižider, a ostatkom ravnomjerno premažite koru.
Preko šlaga ravnomjerno prelijte ohlađenim karamel sosom.
Preko karamel sosa povući tanke linije sa šlagom koji ste odvojili, a zatim uz pomoć čačkalice napravite šare.
Ostavite kolač u frižider da se dobro ohladi. Izrežite i poslužite. Prijatno!
Ocijeni