-
Priprema30 min
-
Kuhanje40 min
-
Broj osoba16
Kolač trileće je popularan desert u Turskoj, a često se služi u posebnim prilikama kao što su praznici i rođendani.
Sastojci
Koraci
Kora: U zdjelu dodajte jaja i 180 g šećera. Miješajte oko 5 minuta.
Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro izmiješajte.
Pekač 28x28 cm obložite papirom za pečenje.
Izlijte tijesto ravnomjerno u pekač.
Pecite 10 minuta na 170°C, a zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta.
Sos od jagoda: U šerpu dodajte jagode i 4 kašike šećera.
Izmiješajte nišestu sa vodom i dodajte jagodama.
Kuhajte dok ne zavri, a zatim propasirajte uz pomoć štapnog mikesera.
Nakon toga kuhajte još nekoliko minuta a zatim skinite sa kola.
Dok se sos od jagoda hladi, povremeno ga promiješajte.
Mliječni sirup: U zdjelu dodajte 800 ml mlijeka, šećer u prahu i vrhnje za šlag. Izmiješajte špatulom.
Pečenoj kori skinite papir za pečenje i vratite je nazad u pekač.
Uz pomoć čačkalice na kori napravite rupice kako bi bolje upila mliječni sirup.
Dok je kora još uvijek vruća prelijte mliječnim sirupom.
U zdjelu dodajte 200 ml mlijeka i šlag pjenu. Mikserom dobro umutite šlag.
Na ohlađenu koru ravnomjerno rasporedite šlag.
Prelijte ohlađenim sosom od jagoda.
Ostavite kolač u frižider preko noći ili najmanje oko 4 sata.
Trileće sa jagodama
Sastojci
Follow The Directions
Kora: U zdjelu dodajte jaja i 180 g šećera. Miješajte oko 5 minuta.
Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro izmiješajte.
Pekač 28x28 cm obložite papirom za pečenje.
Izlijte tijesto ravnomjerno u pekač.
Pecite 10 minuta na 170°C, a zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta.
Sos od jagoda: U šerpu dodajte jagode i 4 kašike šećera.
Izmiješajte nišestu sa vodom i dodajte jagodama.
Kuhajte dok ne zavri, a zatim propasirajte uz pomoć štapnog mikesera.
Nakon toga kuhajte još nekoliko minuta a zatim skinite sa kola.
Dok se sos od jagoda hladi, povremeno ga promiješajte.
Mliječni sirup: U zdjelu dodajte 800 ml mlijeka, šećer u prahu i vrhnje za šlag. Izmiješajte špatulom.
Pečenoj kori skinite papir za pečenje i vratite je nazad u pekač.
Uz pomoć čačkalice na kori napravite rupice kako bi bolje upila mliječni sirup.
Dok je kora još uvijek vruća prelijte mliječnim sirupom.
U zdjelu dodajte 200 ml mlijeka i šlag pjenu. Mikserom dobro umutite šlag.
Na ohlađenu koru ravnomjerno rasporedite šlag.
Prelijte ohlađenim sosom od jagoda.
Ostavite kolač u frižider preko noći ili najmanje oko 4 sata.
Ocijeni