Trileće sa jagodama

Trileće sa jagodama
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    40 min
  • Broj osoba
    16

Kolač trileće je popularan desert u Turskoj, a često se služi u posebnim prilikama kao što su praznici i rođendani.

Sastojci

Koraci

Korak 1

Kora: U zdjelu dodajte jaja i 180 g šećera. Miješajte oko 5 minuta.

Korak 2

Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro izmiješajte.

Korak 3

Pekač 28x28 cm obložite papirom za pečenje.

Korak 4

Izlijte tijesto ravnomjerno u pekač.

Korak 5

Pecite 10 minuta na 170°C, a zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta.

Korak 6

Sos od jagoda: U šerpu dodajte jagode i 4 kašike šećera.

Korak 7

Izmiješajte nišestu sa vodom i dodajte jagodama.

Korak 8

Kuhajte dok ne zavri, a zatim propasirajte uz pomoć štapnog mikesera.

Korak 9

Nakon toga kuhajte još nekoliko minuta a zatim skinite sa kola.

Korak 10

Dok se sos od jagoda hladi, povremeno ga promiješajte.

Korak 11

Mliječni sirup: U zdjelu dodajte 800 ml mlijeka, šećer u prahu i vrhnje za šlag. Izmiješajte špatulom.

Korak 12

Pečenoj kori skinite papir za pečenje i vratite je nazad u pekač.

Korak 13

Uz pomoć čačkalice na kori napravite rupice kako bi bolje upila mliječni sirup.

Korak 14

Dok je kora još uvijek vruća prelijte mliječnim sirupom.

Korak 15

U zdjelu dodajte 200 ml mlijeka i šlag pjenu. Mikserom dobro umutite šlag.

Korak 16

Na ohlađenu koru ravnomjerno rasporedite šlag.

Korak 17

Prelijte ohlađenim sosom od jagoda.

Korak 18

Ostavite kolač u frižider preko noći ili najmanje oko 4 sata.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!