-
Priprema30 min
-
Kuhanje6
-
Broj osoba8
Sastojci
Koraci
Tufahije – Bosanska poslastica puna nostalgije! Mirisne jabuke punjene bademima i zalivene slatkom agdom – tufahije su desert koji vraća uspomene. Ovaj tradicionalni recept donosi savršenu ravnotežu između sočnosti jabuka i bogatstva badema, a šlag na vrhu dodaje poseban završni dodir.
Jabuke ogulite i izdubite jezgro jabuke, a zatim premažite limunovim sokom.
U šerpu dodati šećer i vodu.
Kada se šećer otopi, smanjite temperaturu dodajte jabuke i kuhajte 2-3 minute sa jedne strane, a zatim ih okrenite i kuhajte još 2-3 minute sa druge strane.
Prebacite jabuke u tepsiju i sačekajte da se ohlade.
U zdjelu dodajte mljevene bademe i 1-2 kutljače agde u kojoj su se jabuke kuhale. Izmiješajte.
Napunite jabuke filom i ukrasite šlagom.
Tufahije
Sastojci
Follow The Directions
Tufahije – Bosanska poslastica puna nostalgije! Mirisne jabuke punjene bademima i zalivene slatkom agdom – tufahije su desert koji vraća uspomene. Ovaj tradicionalni recept donosi savršenu ravnotežu između sočnosti jabuka i bogatstva badema, a šlag na vrhu dodaje poseban završni dodir.
Jabuke ogulite i izdubite jezgro jabuke, a zatim premažite limunovim sokom.
U šerpu dodati šećer i vodu.
Kada se šećer otopi, smanjite temperaturu dodajte jabuke i kuhajte 2-3 minute sa jedne strane, a zatim ih okrenite i kuhajte još 2-3 minute sa druge strane.
Prebacite jabuke u tepsiju i sačekajte da se ohlade.
U zdjelu dodajte mljevene bademe i 1-2 kutljače agde u kojoj su se jabuke kuhale. Izmiješajte.
Napunite jabuke filom i ukrasite šlagom.