Tufahije

Tufahije
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    6
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Tufahije – Bosanska poslastica puna nostalgije! Mirisne jabuke punjene bademima i zalivene slatkom agdom – tufahije su desert koji vraća uspomene. Ovaj tradicionalni recept donosi savršenu ravnotežu između sočnosti jabuka i bogatstva badema, a šlag na vrhu dodaje poseban završni dodir.

Korak 1

Jabuke ogulite i izdubite jezgro jabuke, a zatim premažite limunovim sokom.

Korak 2

U šerpu dodati šećer i vodu.

Korak 3

Kada se šećer otopi, smanjite temperaturu dodajte jabuke i kuhajte 2-3 minute sa jedne strane, a zatim ih okrenite i kuhajte još 2-3 minute sa druge strane.

Korak 4

Prebacite jabuke u tepsiju i sačekajte da se ohlade.

Korak 5

U zdjelu dodajte mljevene bademe i 1-2 kutljače agde u kojoj su se jabuke kuhale. Izmiješajte.

Korak 6

Napunite jabuke filom i ukrasite šlagom.

Pogledajte još