Vekne od crvene leće

Vekne od crvene leće
  • Priprema
    15 min
  • Kuhanje
    20 min
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Vekne od crvene leće su zdrava i ukusna alternativa klasičnom pecivu. Idealan izbor za one koji prate vegansku prehranu ili žele unijeti nešto novo u svoju kuhinju. Bez glutena, bogate vlaknima i nevjerovatno jednostavne za pripremu. Ovo pecivo savršeno se slaže sa svim vrstama namaza, salatama ili supama. Pratite naš recept korak po korak i uživajte u domaćim veknama koje će obožavati cijela porodica.

Korak 1

Crvenu leću dobro operite a zatim i ocijedite.

Korak 2

Dodajte u zdjelu crvenu leću a zatim naspite vode tako da bude 5 cm ispod vode. Ostavite da se namače najmanje 3 sata ili preko noći.

Korak 3

Ocijedite leću.

Korak 4

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Korak 5

U multipraktik dodajte ocijeđenu cvrenu leću, psyllium ljuspice, ulje, 120 ml vode, so, sodu i sok od limuna. Izmiksajte.

Korak 6

Dobijenu smjesu podjelite na 8 jednakih dijelova. Oblikujte loptice i redajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pospite susamom.

Korak 7

Pecite 20 minuta na sredini pećnice.

Korak 8
Vekne od crvene leće

Kada izvadite iz pećnice sačekajte 10 minuta a zatim poslužite. Prijatno!

Pogledajte još