-
Priprema20 min
-
Kuhanje25 min
-
Broj osoba4
Sastojci
Koraci
Focaccia je italijanska pogača, koja izgledom i teksturom malo podsjeća na pizzu.
U zdjelu dodati kvasac, šećer i toplu vodu. Promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Zatim dodati 50 ml maslinovog ulja, brašno i so. Miješati dok se sastojci ne sjedine. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu 60 minuta.
Cherry paradajz izrezati na polovice.
Pleh obložiti papirom za pečenje i posuti kukuruznim brašnom.
Tijesto staviti na papiri i lagano ga rukama razvući u obliku kruga debljine 1-2 cm.
Vrhovima prstiju po tijestu napraviti udubljenja, zatim preko rasporediti polovice cherry paradajza, preliti preostalim maslinovim uljem i posuti ružmarinom.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Peći oko 25 minuta ili dok focaccia ne porumeni.
Kada se ispeče ostaviti da se malo ohladi.
Focacciu je najbolje poslužiti dok je još uvijek topla.
Focaccia s cherry paradajzom
Sastojci
Follow The Directions
Focaccia je italijanska pogača, koja izgledom i teksturom malo podsjeća na pizzu.
U zdjelu dodati kvasac, šećer i toplu vodu. Promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Zatim dodati 50 ml maslinovog ulja, brašno i so. Miješati dok se sastojci ne sjedine. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu 60 minuta.
Cherry paradajz izrezati na polovice.
Pleh obložiti papirom za pečenje i posuti kukuruznim brašnom.
Tijesto staviti na papiri i lagano ga rukama razvući u obliku kruga debljine 1-2 cm.
Vrhovima prstiju po tijestu napraviti udubljenja, zatim preko rasporediti polovice cherry paradajza, preliti preostalim maslinovim uljem i posuti ružmarinom.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Peći oko 25 minuta ili dok focaccia ne porumeni.
Kada se ispeče ostaviti da se malo ohladi.
Focacciu je najbolje poslužiti dok je još uvijek topla.
Ocijeni