-
Priprema30 min
-
Kuhanje1 h
Sastojci
Koraci
Tijesto: U zdjelu dodati jaja, 210 ml ulja, mlijeko, sirće i so. Izmiješati,
Zatim postepeno, miješajući dodavati brašno dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.
Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da ostoji najmanje 30 minuta.
Agda: U odgovarajuću šerpu dodati šećer i vodu. Izmiješati.
Kada se šećer otopi, dodati svježe cijeđeni sok od limuna. Kuhati još nekoliko minuta i skinuti s vatre.
Tijesto premijesiti a zatim podijeliti na 27 jednakih dijelova. Oblikovati loptice.
Na radnu površinu staviti lopticu, posuti nišestom i razvaljati tako da bude veličine desertnog tanjira.
Redati 9 jufki jednu na drugu, posipajući svaku nišestom, a zatim ih skupa razvući, tako da budu veličine tepsije.
Lagano razdvojiti jufke i redati u tepsiju. Preko rasporediti 200 g badema.
Postupak ponoviti još jednom, a zatim baklavu završiti preostalim jufkama.
Baklavu izrezati po želji.
Baklavu preliti otopljenim maslacem, kojem ste prethodno dodali i 100 ml ulja.
Peći na 160°C, 1h.
Vruću baklavu preliti hladnom agdom.
Sačekati da se baklava ohladi i poslužiti. Prijatno!
Baklava sa mljevenim bademima
Sastojci
Follow The Directions
Tijesto: U zdjelu dodati jaja, 210 ml ulja, mlijeko, sirće i so. Izmiješati,
Zatim postepeno, miješajući dodavati brašno dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.
Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da ostoji najmanje 30 minuta.
Agda: U odgovarajuću šerpu dodati šećer i vodu. Izmiješati.
Kada se šećer otopi, dodati svježe cijeđeni sok od limuna. Kuhati još nekoliko minuta i skinuti s vatre.
Tijesto premijesiti a zatim podijeliti na 27 jednakih dijelova. Oblikovati loptice.
Na radnu površinu staviti lopticu, posuti nišestom i razvaljati tako da bude veličine desertnog tanjira.
Redati 9 jufki jednu na drugu, posipajući svaku nišestom, a zatim ih skupa razvući, tako da budu veličine tepsije.
Lagano razdvojiti jufke i redati u tepsiju. Preko rasporediti 200 g badema.
Postupak ponoviti još jednom, a zatim baklavu završiti preostalim jufkama.
Baklavu izrezati po želji.
Baklavu preliti otopljenim maslacem, kojem ste prethodno dodali i 100 ml ulja.
Peći na 160°C, 1h.
Vruću baklavu preliti hladnom agdom.
Sačekati da se baklava ohladi i poslužiti. Prijatno!
Ocijeni