Baklava sa mljevenim bademima

Baklava sa mljevenim bademima recept
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    1 h

Sastojci

Koraci

Korak 1

Tijesto: U zdjelu dodati jaja, 210 ml ulja, mlijeko, sirće i so. Izmiješati,

Korak 2

Zatim postepeno, miješajući dodavati brašno dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.

Korak 3

Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da ostoji najmanje 30 minuta.

Korak 4

Agda: U odgovarajuću šerpu dodati šećer i vodu. Izmiješati.

Korak 5

Kada se šećer otopi, dodati svježe cijeđeni sok od limuna. Kuhati još nekoliko minuta i skinuti s vatre.

Korak 6

Tijesto premijesiti a zatim podijeliti na 27 jednakih dijelova. Oblikovati loptice.

Korak 7

Na radnu površinu staviti lopticu, posuti nišestom i razvaljati tako da bude veličine desertnog tanjira.

Korak 8

Redati 9 jufki jednu na drugu, posipajući svaku nišestom, a zatim ih skupa razvući, tako da budu veličine tepsije.

Korak 9

Lagano razdvojiti jufke i redati u tepsiju. Preko rasporediti 200 g badema.

Korak 10

Postupak ponoviti još jednom, a zatim baklavu završiti preostalim jufkama.

Korak 11

Baklavu izrezati po želji.

Korak 12

Baklavu preliti otopljenim maslacem, kojem ste prethodno dodali i 100 ml ulja.

Korak 13

Peći na 160°C, 1h.

Korak 14

Vruću baklavu preliti hladnom agdom.

Korak 15

Sačekati da se baklava ohladi i poslužiti. Prijatno!

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana.