
-
Priprema30 min
-
Kuhanje10 min
-
Broj osoba2
Sastojci
Koraci
Napravite ukusan domaći sushi kod kuće uz ovaj jednostavan recept sa dimljenim lososom, avokadom i surimijem. Idealan za sve koji žele uživati u japanskoj kuhinji bez komplikacija. Savršeno izbalansiran spoj svježeg povrća, nježne riže i bogatog ukusa lososa. Uz detaljan korak-po-korak vodič, priprema sushija postaje zabavna i laka, čak i za početnike. Poslužite kao lagani ručak, večeru ili zanimljivo predjelo koje će oduševiti vaše goste.
Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.
Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.
Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.
Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.
U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.
Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju list nori alge.
Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).
Okrenite nori tako da je riža s donje strane.
Na sredinu stavite 2 lista zelene salate, štapiće krastavca, kriške avokada i surimi.
Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik.
Na vrh rolnice poredajte kriške lososa i avokada. Isto uradite i sa drugim nori listom.
Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.
Domaći sushi sa dimljenim lososom i avokadom
Sastojci
Follow The Directions
Napravite ukusan domaći sushi kod kuće uz ovaj jednostavan recept sa dimljenim lososom, avokadom i surimijem. Idealan za sve koji žele uživati u japanskoj kuhinji bez komplikacija. Savršeno izbalansiran spoj svježeg povrća, nježne riže i bogatog ukusa lososa. Uz detaljan korak-po-korak vodič, priprema sushija postaje zabavna i laka, čak i za početnike. Poslužite kao lagani ručak, večeru ili zanimljivo predjelo koje će oduševiti vaše goste.

Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.

Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.

Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.

Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju list nori alge.

Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).

Okrenite nori tako da je riža s donje strane.

Na sredinu stavite 2 lista zelene salate, štapiće krastavca, kriške avokada i surimi.

Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik.

Na vrh rolnice poredajte kriške lososa i avokada. Isto uradite i sa drugim nori listom.

Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.