Rižoto s ljutikom i parmezanom

Rižoto s ljutikom i parmezanom
  • Priprema
    10 min
  • Kuhanje
    1 h
  • Broj osoba
    6

Ukusan i kremast rižoto s ljutikom i parmezanom je pravi klasik italijanske kuhinje koji se lako priprema kod kuće. Ljutika daje bogat, slatkast ukus, dok arborio riža i parmezan čine ovo jelo savršeno kremastim.

Sastojci

Koraci

Korak 1

Na rastopljenom maslacu u širokoj tavi pržite ljutiku dok blago ne porumeni.

Korak 2

Dodajte isjeckani peršun pa kratko propržite.

Korak 3

Dodajte rižu i pržite miješajući 1–2 minute da upije masnoću.

Korak 4

Po malo dodajite pileći temeljac (uvijek po 1 kutljaču), miješajući stalno. Svaki put sačekajte da riža upije tečnost prije nego što dodate novu.

Korak 5

Kuhajte na srednjoj jakoj temperaturi oko 40 minuta, dodajući temeljac po potrebi.

Korak 6

Na kraju začinite po ukusu i umiješajte parmezan. Poslužite odmah, dok je toplo. Prijatno!

Pogledajte još