Čokoladna torta bez glutena

Čokoladna torta bez glutena recept
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    20 min
  • Broj osoba
    9

Sastojci

Koraci

Korak 1

Kora: U manju zdjelu dodajte 120 g mliječne čokoladu i maslac. Otopite na pari. Zatim dodajte mlijeko, izmiješajte i ostavite po strani.

Korak 2

U veću zdjelu dodajte bjelanjke i so. Miješajte dodavajući dodajte 50 g šećera iz tri puta dok ne dobijete čvrst snijeg.

Korak 3

U drugu zdjelu dodajte žumanjke i aromu vanilije. Izmiješajte.

Korak 4

Žumanjcima dodajte otoljenu čokoladu. Izmiješajte, a zatim iz tri puta dodajite snijeg od bjelanjaka, miješajući špatulom.

Korak 5

Pleh 38 x 26 cm obložiti papirom za pečenje. Ravnomjerno rsaporediti smjesu za koru.

Korak 6

Peći na 170°C, 20 minuta.

Korak 7

Sačekat da se ohladi, a zatim izrezati na tri jednaka dijela.

Korak 8

Sirup: U manju zdjelu dodati toplu vodu, 1 kašiku kakao praha i 2 kašike šećera. Miješajte dok se šećer ne otopi.

Korak 9

Krema: U zdjelu dodajte 150 g mliječne čokolade i 100 ml slatkog vrhnja. Otopite na pari.

Korak 10

U drugoj zdjeli izmiješajte 300 ml slatkog vrhnja i šećer u prahu. Miješajte dok ne dobijete šlag.

Korak 11

Otopljenoj čokoladi dodajte 1/3 šlaga i izmiješajte špatulom a zatim dodajte i preostali šlag. Miješajte špatulom dok se ne sjedini.

Korak 12

Čokoladna glazura: U manju zdjelu dodajte želatin i hladnu vodu. Izmiješajte i sačekajte da želatin nabubri.

Korak 13

U šerpu dodati 50 g kakao praha, 115 g šećera, 85 ml vode i 100 ml slatkog vrhnja. Kuhajte miješajući na niskoj temperaturi dok ne zavri. Skinite s kola i dodajte želatin.

Korak 14

Miješajte dok se želatin ne otopi. Procijedite i pokrijte plastičnom folijom. Glazuru ostaviti da se hladi na sobnoj temeraturi najmanje 2 h.

Korak 15

Slaganje: Na tacnu staviti jednu koru, premazati sirupom i rasporediti 1/3 kreme. Postupak ponoviti još 2 puta, a zatim preliti glazurom.

Korak 16

Čuvati najmanje 30 minuta u frižideru, prije rezanja. Prijatno!

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!