Hljeb od bundeve

Hljeb od bundeve
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    20 min
  • Broj osoba
    16

Glavni sastojak ovog recepta je bundeva, koja ne samo da daje suptilnu slatkoću, već čini ovaj hljeb mekim i daje mu prekrasnu boju.

Sastojci

Koraci

Korak 1

U zdjelu dodajte pire od bundeve, mlijeko i jaje.

Korak 2

Zatim dodajte šećer, mlijeko u prahu i so. Izmiješajte, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u zamrzivač na 1 h.

Korak 3

U drugu zdjelu dodajte brašno i kvasac.

Korak 4

Zatim dodajte smjesu sa bundevom. Miješajte 10 minuta a zatim dodajte omekšali maslac. Miješajte još 5 minuta dok ne dobijete glatko elastično tijesto.

Korak 5

Zdjelu sa tijestom pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odmara na toplom mjestu 1 h.

Korak 6

Pekač 22cm x 22cm x 5cm obložite papirom za pečenje.

Korak 7

Tijesto podijelite na 16 jednakih dijelova, oblikujte loptice i redajte u pekač.

Korak 8

Zagrijte pećnicu na 40°C. Stavite pekač i ostavite da nadolazi 1 h.

Korak 9

Izvadite pekač iz pećnice, a pećnicu zagrijte na 180°C. Po želji hljeb pospite brašnom.

Korak 10

Pecite oko 20 minuta.

Pogledajte još