Hljeb od bundeve

Hljeb od bundeve
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    30 min

Sastojci

Koraci

Korak 1

Bundevu ogliti, očistiti od sjemenki i izrezati na kocke.

Korak 2

Dodati u šerpu zajedno s hladnom vodom.

Korak 3

Kada voda zavri kuhati 5-6 minuta.

Korak 4

Ocijediti vodu, a zatim bundevu dodati u blender. Miješati dok ne dobijate pire.

Korak 5

Pire prebaciti u zdjelu i ostaviti da se malo ohladi.

Korak 6

Toplom pireu od bundeve dodati brašno, omekšali maslac, kvasac i so.

Korak 7

Miješati 5-6 minuta dok ne dobijete glatko tijesto.

Korak 8

Pleh obložiti papirom za pečenje.

Korak 9

Po želji oblikovati hljeb, premjestiti na pleh, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da stoji na toplom mjestu oko 45 minuta.

Korak 10

Pećnicu zagrijati na 220°C.

Korak 11

Hljeb zarezati na 3-4 mjesta i peći oko 30 minuta.

Korak 12

Ukoliko hljeb počne previše da tamni, pokriti ga papirom za pečenj i nastaviti dalje peći.

Korak 13

Pogledajte još