-
Priprema30 min
-
Kuhanje30 min
-
Broj osoba16
Sastojci
Koraci
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Kora: U zdjelu dodajte jaja i 200 g šećera. Miješajte uz pomoć električnog miksera 5-6 minuta.
Zatim dodajte mlijeko i 1 vanilin šećer. Izmiješajte.
U zdjelu dodajte prašak za pecivo, cimet, brašno i bademe. Izmiješajte.
Za kraj dodajte ocijeđene suhe smokve. Lagano izmiješajte.
Izlijte u podmazani pekač 28x28 cm. Pecite 30-35 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kora pečena.
Sirup: Dok se kora peče, pripremite sirup. U šolju dodajte vruću vodu i instant kafu. Izmiješajte i ostavite sa strane da se ohladi.
Krema: U šerpu dodajte 1 l mlijeka, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna i 3 kašike nišeste.
Kuhajte miješajući dok ne dobijete gustu smjesu, a zatim skinite s kola i dodajte maslac i 1 vanilin šećer. Miješajte dok se maslac ne otopi. Zatim dodajte šlag pjenu i dobro izmiješajte.
Vruću koru prelijte hladnim sirupom.
Kada kora upije sirup, preko nje rasporedite kremu.
Sačekajte da se kolač ohladi a zatim pospite kakaom.
Pratite nas na Instagramu njam.ba za još recepata i ne zaboravite ostaviti komentar i podijeliti recept sa svojim prijateljima.
Kolač sa suhim smokvama
Sastojci
Follow The Directions
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Kora: U zdjelu dodajte jaja i 200 g šećera. Miješajte uz pomoć električnog miksera 5-6 minuta.
Zatim dodajte mlijeko i 1 vanilin šećer. Izmiješajte.
U zdjelu dodajte prašak za pecivo, cimet, brašno i bademe. Izmiješajte.
Za kraj dodajte ocijeđene suhe smokve. Lagano izmiješajte.
Izlijte u podmazani pekač 28x28 cm. Pecite 30-35 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kora pečena.
Sirup: Dok se kora peče, pripremite sirup. U šolju dodajte vruću vodu i instant kafu. Izmiješajte i ostavite sa strane da se ohladi.
Krema: U šerpu dodajte 1 l mlijeka, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna i 3 kašike nišeste.
Kuhajte miješajući dok ne dobijete gustu smjesu, a zatim skinite s kola i dodajte maslac i 1 vanilin šećer. Miješajte dok se maslac ne otopi. Zatim dodajte šlag pjenu i dobro izmiješajte.
Vruću koru prelijte hladnim sirupom.
Kada kora upije sirup, preko nje rasporedite kremu.
Sačekajte da se kolač ohladi a zatim pospite kakaom.
Pratite nas na Instagramu njam.ba za još recepata i ne zaboravite ostaviti komentar i podijeliti recept sa svojim prijateljima.
Ocijeni