Pileća enchilada

Pileća enchilada
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    60 min
  • Broj osoba
    4

Enchilade mogu biti punjene bilo kojim mesom! U ovom receptu se koriste kuhana pileća prsa.

Sastojci

Koraci

Korak 1

U veću posudu dodati brašno, prašak za pecivo, so, ulje i toplu vodu. Miješati dok se ne formira glatko tijesto. Tijesto podjeliti na 8 loptica. Razvaljati na krugove dijametra 20 cm. Zagrijati tavu s neprijanjajućim dnom, nije je potrebno uljiti. Tokom pečenja voditi računa da se ne prepeku, inače neće biti savitljive. Pečene tortilje možete čuvati u plastičnoj ziper vrećici i do 5 dana.

Korak 2

U šerpi zagrijati ulje. Dodati isjeckani luk i bijeli luk. Pržiti oko 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dosati brašno i pržiti još 1 minut. Zatim dodati papričice, paradajz pastu, temeljac, so i origano. Izmiješati i ostaviti da se kuha 20-tak minuta.

Korak 3

Pećnicu zagrijati na 180 C.

Korak 4

Pileća prsa izrezati na manje komade i dodati u zdjelu zajedno s grahom, 180 ml umaka i 100 g sira. Izmiješati. Pekač veličine 20 x 30 cm pouljiti i dodati malo umaka. Smjesu stavljati na ivicu tortilje, urolati i redati u pekač. Isto uraditi i s preostalim tortiljama.

Korak 5

Preliti tortilje preostalim umakom, a preko ravnomjerno rasporediti ribani sir. Peći oko 30 minuta. Ostaviti 10 minuta da se ohlade, a zatim poslužiti.

Pogledajte još