Punjene paprike

Punjene paprike
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    55 min
  • Broj osoba
    10

Sastojci

Koraci

Korak 1

Paprikama uklonite petiljke i sjemenke.

Korak 2

Pomiješajte 1 malu kašiku soli i 1 malu kašiku šećera i utrljati u unutrašnjost paprika.

Korak 3

Punjenje za paprike: Rižu potopite u vodu i ostavite da odstoji 15 minuta.

Korak 4

Odstranite kožu paradajza i ostavite po strani, kasnije ćemo ih koristiti kao poklopce a pulpu paradajza isjeckajte.

Korak 5

U zdjelu dodajte mljeveno meso, luk, bijeli luk i 1 malu kašiku soli. Izmiješajte.

Korak 6

Zatim dodajte 100 ml pasiranog paradajza, ajvar, isjeckani paradajz, 100 ml maslinovog ulja, 30 g maslaca, dimljenu slatku papriku, kumin, ocijeđenu rižu i peršun. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Korak 7

Sos: U posudu dodajte 500 ml vruće vode, 15 g maslaca, 100 ml pasiranog paradajza, paradajz pastu, 1 malu kašiku soli, 1/2 male kašike bibera, 1 malu kašiku šećera i 3 kašike maslinovog ulja. Izmiješajte.

Korak 8

U smjesu za punjenje dodajte 200 ml sosa, kako bi paprike bile sočnije i ukusnije.

Korak 9

Napunite paprike, ali pazite da ih ne prepunite. Riža treba da ima dovoljno prostora da se proširi dok se kuha.

Korak 10

Zatvorite paprike poklopcima od paradajza.

Korak 11

Napunjene paprike poredajte u pekač, prelijte sosom i poklopite.

Korak 12

Ubacite u pećnicu zagrijanu na 180°C.

Korak 13

Kuhajte oko 35 minuta, zatim otkrijte i kuhajte još 20 minuta. Poslužite s jogurtom.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!