- Kuhinja: Bosanska
- Težina: Lagano
-
Priprema20 min
-
Kuhanje55 min
-
Broj osoba10
Sastojci
Koraci
Paprikama uklonite petiljke i sjemenke.
Pomiješajte 1 malu kašiku soli i 1 malu kašiku šećera i utrljati u unutrašnjost paprika.
Punjenje za paprike: Rižu potopite u vodu i ostavite da odstoji 15 minuta.
Odstranite kožu paradajza i ostavite po strani, kasnije ćemo ih koristiti kao poklopce a pulpu paradajza isjeckajte.
U zdjelu dodajte mljeveno meso, luk, bijeli luk i 1 malu kašiku soli. Izmiješajte.
Zatim dodajte 100 ml pasiranog paradajza, ajvar, isjeckani paradajz, 100 ml maslinovog ulja, 30 g maslaca, dimljenu slatku papriku, kumin, ocijeđenu rižu i peršun. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Sos: U posudu dodajte 500 ml vruće vode, 15 g maslaca, 100 ml pasiranog paradajza, paradajz pastu, 1 malu kašiku soli, 1/2 male kašike bibera, 1 malu kašiku šećera i 3 kašike maslinovog ulja. Izmiješajte.
U smjesu za punjenje dodajte 200 ml sosa, kako bi paprike bile sočnije i ukusnije.
Napunite paprike, ali pazite da ih ne prepunite. Riža treba da ima dovoljno prostora da se proširi dok se kuha.
Zatvorite paprike poklopcima od paradajza.
Napunjene paprike poredajte u pekač, prelijte sosom i poklopite.
Ubacite u pećnicu zagrijanu na 180°C.
Kuhajte oko 35 minuta, zatim otkrijte i kuhajte još 20 minuta. Poslužite s jogurtom.
Punjene paprike
Sastojci
Follow The Directions
Paprikama uklonite petiljke i sjemenke.
Pomiješajte 1 malu kašiku soli i 1 malu kašiku šećera i utrljati u unutrašnjost paprika.
Punjenje za paprike: Rižu potopite u vodu i ostavite da odstoji 15 minuta.
Odstranite kožu paradajza i ostavite po strani, kasnije ćemo ih koristiti kao poklopce a pulpu paradajza isjeckajte.
U zdjelu dodajte mljeveno meso, luk, bijeli luk i 1 malu kašiku soli. Izmiješajte.
Zatim dodajte 100 ml pasiranog paradajza, ajvar, isjeckani paradajz, 100 ml maslinovog ulja, 30 g maslaca, dimljenu slatku papriku, kumin, ocijeđenu rižu i peršun. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Sos: U posudu dodajte 500 ml vruće vode, 15 g maslaca, 100 ml pasiranog paradajza, paradajz pastu, 1 malu kašiku soli, 1/2 male kašike bibera, 1 malu kašiku šećera i 3 kašike maslinovog ulja. Izmiješajte.
U smjesu za punjenje dodajte 200 ml sosa, kako bi paprike bile sočnije i ukusnije.
Napunite paprike, ali pazite da ih ne prepunite. Riža treba da ima dovoljno prostora da se proširi dok se kuha.
Zatvorite paprike poklopcima od paradajza.
Napunjene paprike poredajte u pekač, prelijte sosom i poklopite.
Ubacite u pećnicu zagrijanu na 180°C.
Kuhajte oko 35 minuta, zatim otkrijte i kuhajte još 20 minuta. Poslužite s jogurtom.
Ocijeni