Uštipci

Uštipci
  • Priprema
    15 min
  • Kuhanje
    20 min
  • Broj osoba
    6

Sastojci

Koraci

Jednostavan i ukusan recept, savršen kao doručak, predjelo ili užina.

Korak 1

U zdjelu dodati brašno, kvasac i šećer. Izmiješati.

Korak 2

U drugu zdjelu dodati toplu vodu, mlijeko, pavlaku i so. Miješati dok se sastojci ne sjedine.

Korak 3

Postepeno dodavati suhe sastojke, u početku možete miješati kašikom, a kada tijesto postane gušće prebaciti ga na radnu površinu i miješati rukama. Na kraju trebate dobiti glatko, elastično tijesto.

Korak 4

Tijesto staviti u nauljenu zdjelu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da nadolazi na toplom mjestu 1h ili dok se tijesto ne udvostruči.

Korak 5

Razvaljati tijesto tako da bude debljine 3 mm, po želji izrezati, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadolazi još 20 minuta.

Korak 6

U dubokoj tavi zagrijati ulje. Idealna temperatura je 170°C.

Korak 7

Peći uštipke dok ne poprime zlanu boju.

Korak 8

Pečene uštipke redati na kuhinjski papir kako biste odstranili višak ulja.

Korak 9

Poslužite uz omiljeni sir, kajmak ili suho meso.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!