Uvrnuti keks

Uvrnuti keks
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    15 min
  • Broj osoba
    30

Sastojci

Koraci

Ništa se ne može porediti s ukusnim keksom uz mlijeko, kafu ili čaj. Ovaj keks će zadiviti i najstrožije kritičare.

Korak 1

U zdjelu dodati 115 g maslaca sobne temperature, 90 g šećera i 1 vanilin šećer.

Korak 2

Miješati oko 3 minute.

Korak 3

Dodati 1 žumanjak i aromu vanilije. Miješati oko 1 minute.

Korak 4

Dodati 160 g brašna i 1/4 male kašike soli. Miješati ručno dok se sastojci ne sjedine.

Korak 5

Tijesto oblikovati kao pravougaonik, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1h.

Korak 6

U drugu zdjelu dodati 115 g maslaca sobne temperature, 90 g šećera i 1 vanilin šećer.

Korak 7

Miješati oko 3 minute.

Korak 8

Dodati 1 žumanjak. Miješati oko 1 minute.

Korak 9

Dodati 125 g brašna, kakao i 1/4 male kašike soli. Miješati ručno dok se sastojci ne sjedine.

Korak 10

Tijesto oblikovati kao pravougaonik, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1h.

Korak 11

Na radnu površinu staviti papir za pečenje, a na njega bijelo tijesto.

Korak 12

Oklagiju pobrašniti da se tijesto ne bi lijepilo.

Korak 13

Razvaljati u obliku pravougaonika veličine 24x30 cm.

Korak 14

Isto uraditi s tamnim tijestom.

Korak 15

Zatim staviti tamno tijesto na bijelo, blago pritisnuti i zarolati dužom stranom.

Korak 16

Zamotati u papir ze pečenje i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 1h.

Korak 17

Pećnicu zagrijati na 170°C.

Korak 18

Dva pleha obložiti papirom ze pečenje.

Korak 19

Rezati keks otprilike na 5-6 mm debljine.

Korak 20

Redati na pleh ostavljajući između razmak.

Korak 21

Peći oko 12 minuta ili dok krajevi blago ne porumene.

Korak 22

Ostaviti keks da se skroz ohladi.

Korak 23

Poslužiti s mlijekom, kafom ili čajom.

Pogledajte još