-
Priprema20 min
-
Kuhanje15 min
-
Broj osoba30
Sastojci
Koraci
Ništa se ne može porediti s ukusnim keksom uz mlijeko, kafu ili čaj. Ovaj keks će zadiviti i najstrožije kritičare.
U zdjelu dodati 115 g maslaca sobne temperature, 90 g šećera i 1 vanilin šećer.
Miješati oko 3 minute.
Dodati 1 žumanjak i aromu vanilije. Miješati oko 1 minute.
Dodati 160 g brašna i 1/4 male kašike soli. Miješati ručno dok se sastojci ne sjedine.
Tijesto oblikovati kao pravougaonik, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1h.
U drugu zdjelu dodati 115 g maslaca sobne temperature, 90 g šećera i 1 vanilin šećer.
Miješati oko 3 minute.
Dodati 1 žumanjak. Miješati oko 1 minute.
Dodati 125 g brašna, kakao i 1/4 male kašike soli. Miješati ručno dok se sastojci ne sjedine.
Tijesto oblikovati kao pravougaonik, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1h.
Na radnu površinu staviti papir za pečenje, a na njega bijelo tijesto.
Oklagiju pobrašniti da se tijesto ne bi lijepilo.
Razvaljati u obliku pravougaonika veličine 24x30 cm.
Isto uraditi s tamnim tijestom.
Zatim staviti tamno tijesto na bijelo, blago pritisnuti i zarolati dužom stranom.
Zamotati u papir ze pečenje i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 1h.
Pećnicu zagrijati na 170°C.
Dva pleha obložiti papirom ze pečenje.
Rezati keks otprilike na 5-6 mm debljine.
Redati na pleh ostavljajući između razmak.
Peći oko 12 minuta ili dok krajevi blago ne porumene.
Ostaviti keks da se skroz ohladi.
Poslužiti s mlijekom, kafom ili čajom.
Uvrnuti keks
Sastojci
Follow The Directions
Ništa se ne može porediti s ukusnim keksom uz mlijeko, kafu ili čaj. Ovaj keks će zadiviti i najstrožije kritičare.
U zdjelu dodati 115 g maslaca sobne temperature, 90 g šećera i 1 vanilin šećer.
Miješati oko 3 minute.
Dodati 1 žumanjak i aromu vanilije. Miješati oko 1 minute.
Dodati 160 g brašna i 1/4 male kašike soli. Miješati ručno dok se sastojci ne sjedine.
Tijesto oblikovati kao pravougaonik, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1h.
U drugu zdjelu dodati 115 g maslaca sobne temperature, 90 g šećera i 1 vanilin šećer.
Miješati oko 3 minute.
Dodati 1 žumanjak. Miješati oko 1 minute.
Dodati 125 g brašna, kakao i 1/4 male kašike soli. Miješati ručno dok se sastojci ne sjedine.
Tijesto oblikovati kao pravougaonik, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1h.
Na radnu površinu staviti papir za pečenje, a na njega bijelo tijesto.
Oklagiju pobrašniti da se tijesto ne bi lijepilo.
Razvaljati u obliku pravougaonika veličine 24x30 cm.
Isto uraditi s tamnim tijestom.
Zatim staviti tamno tijesto na bijelo, blago pritisnuti i zarolati dužom stranom.
Zamotati u papir ze pečenje i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 1h.
Pećnicu zagrijati na 170°C.
Dva pleha obložiti papirom ze pečenje.
Rezati keks otprilike na 5-6 mm debljine.
Redati na pleh ostavljajući između razmak.
Peći oko 12 minuta ili dok krajevi blago ne porumene.
Ostaviti keks da se skroz ohladi.
Poslužiti s mlijekom, kafom ili čajom.