-
Priprema35 min
-
Kuhanje25 min
-
Broj osoba6
Sastojci
Koraci
U zdjelu dodati brašno, kvasac, šećer, so, toplu vodu i 50 ml maslinovog ulja.
Miješati dok se sastojci ne sjedine.
Trebali biste dobiti umjereno mekano i glatko tijesto.
Tijesto u zdjeli pokriti plastičnom folijom i ostaviti da nadolazi oko 2h ili dok se ne udvostruči.
U manju zdjelu dodati paradajz sos, 2 kašike maslinovog ulja i origano. Izmiješati.
Tijesto podjeliti na 6 jednakih dijelova, a zatim oblikovati od njega loptice.
Svaku lopticu razvaljati u obliku kruga veličine 20 cm.
Na sredinu svakog kruga staviti 1 kašiku sosa, a zatim na polovicu tijesta saviti 3 kriške mozzarelle i 2 kriške salame.
Poklopiti drugim krajem tijesta, a ivice pritisnuti prstima.
Redati na pleh obložen papirom za pečenje, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da nadolazi još 30 minuta.
Na pizze ravnomjerno rasporediti preostali umak.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Peći oko 15 minuta.
Za to vrijeme preostalu mozzarellu izrezati na manje komade.
Izvaditi iz pećnice, poredati komadiće mozzarelle i vratiti nazad.
Peći dok se mozzarella ne otopi.
Zatvorena pizza
Sastojci
Follow The Directions
U zdjelu dodati brašno, kvasac, šećer, so, toplu vodu i 50 ml maslinovog ulja.
Miješati dok se sastojci ne sjedine.
Trebali biste dobiti umjereno mekano i glatko tijesto.
Tijesto u zdjeli pokriti plastičnom folijom i ostaviti da nadolazi oko 2h ili dok se ne udvostruči.
U manju zdjelu dodati paradajz sos, 2 kašike maslinovog ulja i origano. Izmiješati.
Tijesto podjeliti na 6 jednakih dijelova, a zatim oblikovati od njega loptice.
Svaku lopticu razvaljati u obliku kruga veličine 20 cm.
Na sredinu svakog kruga staviti 1 kašiku sosa, a zatim na polovicu tijesta saviti 3 kriške mozzarelle i 2 kriške salame.
Poklopiti drugim krajem tijesta, a ivice pritisnuti prstima.
Redati na pleh obložen papirom za pečenje, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da nadolazi još 30 minuta.
Na pizze ravnomjerno rasporediti preostali umak.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Peći oko 15 minuta.
Za to vrijeme preostalu mozzarellu izrezati na manje komade.
Izvaditi iz pećnice, poredati komadiće mozzarelle i vratiti nazad.
Peći dok se mozzarella ne otopi.
Ocijeni