-
Priprema20 min
-
Kuhanje20 min
-
Broj osoba9
Sastojci
Koraci
Kora: U manju zdjelu dodajte 120 g mliječne čokoladu i maslac. Otopite na pari. Zatim dodajte mlijeko, izmiješajte i ostavite po strani.
U veću zdjelu dodajte bjelanjke i so. Miješajte dodavajući dodajte 50 g šećera iz tri puta dok ne dobijete čvrst snijeg.
U drugu zdjelu dodajte žumanjke i aromu vanilije. Izmiješajte.
Žumanjcima dodajte otoljenu čokoladu. Izmiješajte, a zatim iz tri puta dodajite snijeg od bjelanjaka, miješajući špatulom.
Pleh 38 x 26 cm obložiti papirom za pečenje. Ravnomjerno rsaporediti smjesu za koru.
Peći na 170°C, 20 minuta.
Sačekat da se ohladi, a zatim izrezati na tri jednaka dijela.
Sirup: U manju zdjelu dodati toplu vodu, 1 kašiku kakao praha i 2 kašike šećera. Miješajte dok se šećer ne otopi.
Krema: U zdjelu dodajte 150 g mliječne čokolade i 100 ml slatkog vrhnja. Otopite na pari.
U drugoj zdjeli izmiješajte 300 ml slatkog vrhnja i šećer u prahu. Miješajte dok ne dobijete šlag.
Otopljenoj čokoladi dodajte 1/3 šlaga i izmiješajte špatulom a zatim dodajte i preostali šlag. Miješajte špatulom dok se ne sjedini.
Čokoladna glazura: U manju zdjelu dodajte želatin i hladnu vodu. Izmiješajte i sačekajte da želatin nabubri.
U šerpu dodati 50 g kakao praha, 115 g šećera, 85 ml vode i 100 ml slatkog vrhnja. Kuhajte miješajući na niskoj temperaturi dok ne zavri. Skinite s kola i dodajte želatin.
Miješajte dok se želatin ne otopi. Procijedite i pokrijte plastičnom folijom. Glazuru ostaviti da se hladi na sobnoj temeraturi najmanje 2 h.
Slaganje: Na tacnu staviti jednu koru, premazati sirupom i rasporediti 1/3 kreme. Postupak ponoviti još 2 puta, a zatim preliti glazurom.
Čuvati najmanje 30 minuta u frižideru, prije rezanja. Prijatno!
Čokoladna torta bez glutena
Sastojci
Follow The Directions
Kora: U manju zdjelu dodajte 120 g mliječne čokoladu i maslac. Otopite na pari. Zatim dodajte mlijeko, izmiješajte i ostavite po strani.
U veću zdjelu dodajte bjelanjke i so. Miješajte dodavajući dodajte 50 g šećera iz tri puta dok ne dobijete čvrst snijeg.
U drugu zdjelu dodajte žumanjke i aromu vanilije. Izmiješajte.
Žumanjcima dodajte otoljenu čokoladu. Izmiješajte, a zatim iz tri puta dodajite snijeg od bjelanjaka, miješajući špatulom.
Pleh 38 x 26 cm obložiti papirom za pečenje. Ravnomjerno rsaporediti smjesu za koru.
Peći na 170°C, 20 minuta.
Sačekat da se ohladi, a zatim izrezati na tri jednaka dijela.
Sirup: U manju zdjelu dodati toplu vodu, 1 kašiku kakao praha i 2 kašike šećera. Miješajte dok se šećer ne otopi.
Krema: U zdjelu dodajte 150 g mliječne čokolade i 100 ml slatkog vrhnja. Otopite na pari.
U drugoj zdjeli izmiješajte 300 ml slatkog vrhnja i šećer u prahu. Miješajte dok ne dobijete šlag.
Otopljenoj čokoladi dodajte 1/3 šlaga i izmiješajte špatulom a zatim dodajte i preostali šlag. Miješajte špatulom dok se ne sjedini.
Čokoladna glazura: U manju zdjelu dodajte želatin i hladnu vodu. Izmiješajte i sačekajte da želatin nabubri.
U šerpu dodati 50 g kakao praha, 115 g šećera, 85 ml vode i 100 ml slatkog vrhnja. Kuhajte miješajući na niskoj temperaturi dok ne zavri. Skinite s kola i dodajte želatin.
Miješajte dok se želatin ne otopi. Procijedite i pokrijte plastičnom folijom. Glazuru ostaviti da se hladi na sobnoj temeraturi najmanje 2 h.
Slaganje: Na tacnu staviti jednu koru, premazati sirupom i rasporediti 1/3 kreme. Postupak ponoviti još 2 puta, a zatim preliti glazurom.
Čuvati najmanje 30 minuta u frižideru, prije rezanja. Prijatno!
Ocijeni