-
Priprema20 min
-
Kuhanje30 min
-
Broj osoba12
Sastojci
Koraci
Svježa i kremasta torta sa sezonskim kruškama.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Miješati bjelanjake dok ne dobijete pjenu.
U drugoj zdjeli dodati žumanjke i 160 g šećera. Miješati dok ne postanu svijetlo žute boje. Zatim dodati 150 g otopljenog maslaca, mlijeko, 70 g gustina i prašak za pecivo. Miješati dok se sastojci ne sjedine.
U dobijenu smjesu iz više puta dodati pjenu od bjelanjaka, lagano mješajući odozdo prema gore.
Zatim dodati lješnjak, miješajući na isti način.
Kalup Ø24cm obložiti papirom za pečenje, uliti dobijenu smjesu.
Peći na 170°C 25 minuta.
Izvaditi iz pećnice, ostaviti u kalupu dok se skroz ne ohladi.
Izvaditi iz kalupa, izrezati tako da dobijete dvije kore.
Kruške ogluti i izrezati na kockice.
U tavi otopiti 20 g maslaca, dodati kruške i 100 g šećera. Nakon što se šećer otopi dodati sok od limuna u koji ste prethodno dodali gustin i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Ostaviti da se ohlade.
U drugu zdjelu dodati mascarpone, miješati oko 30 sekundi a zatim dodati šećer u prahu i aromu vanilije. Miješati 2-3 minute, a zatim dodati vrhnje za kolače i miješati još nekoliko minuta.
Dobijenoj kremi dodati kruške i lagamo izmiješati.
Na tacnu za tortu staviti prsten od kalupa, zatim staviti koru a preko rasporediti kremu i poklopiti drugom korom.
Tortu ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 3h.
Ukloniti prsten od kalupa i ukrasiti šećerom u prahu.
Torta s kruškama
Sastojci
Follow The Directions
Svježa i kremasta torta sa sezonskim kruškama.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Miješati bjelanjake dok ne dobijete pjenu.
U drugoj zdjeli dodati žumanjke i 160 g šećera. Miješati dok ne postanu svijetlo žute boje. Zatim dodati 150 g otopljenog maslaca, mlijeko, 70 g gustina i prašak za pecivo. Miješati dok se sastojci ne sjedine.
U dobijenu smjesu iz više puta dodati pjenu od bjelanjaka, lagano mješajući odozdo prema gore.
Zatim dodati lješnjak, miješajući na isti način.
Kalup Ø24cm obložiti papirom za pečenje, uliti dobijenu smjesu.
Peći na 170°C 25 minuta.
Izvaditi iz pećnice, ostaviti u kalupu dok se skroz ne ohladi.
Izvaditi iz kalupa, izrezati tako da dobijete dvije kore.
Kruške ogluti i izrezati na kockice.
U tavi otopiti 20 g maslaca, dodati kruške i 100 g šećera. Nakon što se šećer otopi dodati sok od limuna u koji ste prethodno dodali gustin i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Ostaviti da se ohlade.
U drugu zdjelu dodati mascarpone, miješati oko 30 sekundi a zatim dodati šećer u prahu i aromu vanilije. Miješati 2-3 minute, a zatim dodati vrhnje za kolače i miješati još nekoliko minuta.
Dobijenoj kremi dodati kruške i lagamo izmiješati.
Na tacnu za tortu staviti prsten od kalupa, zatim staviti koru a preko rasporediti kremu i poklopiti drugom korom.
Tortu ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 3h.
Ukloniti prsten od kalupa i ukrasiti šećerom u prahu.
Ocijeni